Bio & Ambachtelijk gekweekt vlees

Onze dieren

De evolutie van het vlees in de voeding
Een tiental jaren terug startten Christel Dejonckheere en Geert Pysson een veeteeltbedrijf op in het landelijke Oeren, het pittoreske deeldorpje van Alveringem. Door het grote aanbod van de omringende polderweiden betekende het afmesten van runderen een extra troef. Door het kwaliteitsvolle vleesaanbod kon de connectie met de horeca niet langer uitblijven. De nieuwste trend is trouwens minder vlees maar betere smaken.

Via een ambachtelijke versnijder, die pas gestart was met het kweken van het rood West-Vlaams rund, vond het koppel de weg naar typische vleesrestaurants tot zelfs in Amsterdam en omstreken. Daarnaast specialiseerden zij zich stapsgewijs in andere natuurlijke rassen. Het was een uitdaging om ieder ras met zijn specifieke kenmerken qua smaak en vleestextuur beter te leren kennen.

Mens- en diervriendelijk
‘t Wydouw koos om gericht te anticiperen op de vraag en er werd gestart met het afmesten van eigen runderen. Zo zijn ondermeer enkele hectaren natuurweilanden aan onze kust, duingebied met typische grassen en kruiden, ideaal voedsel voor een deel van onze Schotse Hooglanders. Dergelijke runderen brengen heerlijke nieuwe smaken in onze koeltoonbank.

Onze meeste runderen worden hoofdzakelijk met gras gevoed uit de polderweiden van de Oeren Broeken. Goed verzorgde weiden met voedzaam gras, zorgen voor de smaak en het mooie kleur van het vers geslachte vlees.

Rassen met een staat van dienst om 'u' tegen te zeggen…

In orde van belang bieden we graag wat uitleg bij de verschillende rassen die aangeboden worden in onze vleesshop. Naast de opgesomde rassen hieronder en hun typerende smaken hebben we ook nog melk- en dubbeldoel rassen. Rassen die we kunnen aankopen worden verder op een verfijnde wijze afgemest bij ons op ‘t Wydouw met als resultaat bétere kwaliteit op je bord.

 

West-Vlaams Rood rund :

Dit paradepaardje uit eigen streek is het uithangbord van de West-Vlaamse veeteelt. Het silhouet van deze flinke runderen typeren het landschapsbeeld in de vlakke polders. Hun vlees is niet te versmaden en werd sedert enige tijd erkend als streekproduct en recenter als Europees erfgoed.

Sinds 1770 werd dit ras hier in de regio opgemerkt en tot in de 20ste eeuw voornamelijk ingezet als dubbeldoelras. Op vandaag worden deze dieren, herkenbaar aan hun homogeen donkerrood haarkleed, 100% als vleesras gefokt. Door zijn uitstekende kwaliteit en karaktervolle smaak wordt zijn vlees alom geprezen en wint het de laatste jaren aan populariteit.

Limousin rund:

Het edele ras met zijn lieve snoet vindt zijn oorsprong in de weinig vruchtbare gebieden in het zuidwesten van Frankrijk. Dergelijke magere weiden die toch nog een grote variatie bevatten aan vitamines zorgt voor een gezond en sterk veeras. Ook bij ons grazen deze kudderunderen op uitgestrekte, natuurlijke weiden. Deze kleine roodoranje-bruine runderen passen zich vlug aan en zijn heel vruchtbaar. Hun vlees is dankzij een goede spierontwikkeling en een fijne vezel uitstekend. Een must voor de fijnproever!

Herefords rund:

De gekrulde dieprode vacht met witte kop en witte aalstreep op nek en schoft zijn de ultieme karakteristieken van dit kloek dier. Vanuit Ierland wereldwijd uitgezworven en ook bij ons geliefd en gefokt. Niet frequent te zien in de Westhoek maar dit prachtdier is misschien wel het meest voorkomende vleesveeras ter wereld.

Met zijn vele troeven opvallend natuurlijk qua smaak. De gemarmerde ‘vleeslook’ is top voor de passionele vleeseter. Vlees voor de fijnproever!

Blonde d’Aquitaine

Een klassevol rund, eveneens uit Zuid-West Frankrijk heeft heel wat fans tot ver buiten de landsgrenzen. Ze grazen in de Aquitaine-streek tussen Bordeaux en Toulouse. Door het kruisen met onder andere de Limousin en de Charolais weet het ras zich verder kwalitatief te onderscheiden en zo alle sterke eigenschappen in zijn totaliteit te bezitten.

Het rondkomen met een sober rantsoen en daarbovenop amper kalfsproblematiek zijn dzee dieren in een uitzonderlijke kuddegeest gegeerd door heel wat vleesboerderijen. Hun bespiering, de smaak en kleur maar ook de authentieke malsheid en de fijne vetbedekking maken zijn vlees bijzonder gegeerd.

Parthenais :

Dit op vandaag, uitgesproken vleesras is een Frans runderras, uit de stad Parthenay gelegen in het departement Deux-Sèvres. Het staat bekend om zijn uitzonderlijke vleeskwaliteit. 
Zijn unieke smaak, komt deels uit het feit dat hij voordien voor een drie-voudige functionaliteit werd gefokt. Zowel voor zijn vlees als zijn melk maar ook als trekdier in de landbouw had hij een uitzonderlijke functie. 
Zijn vers vlees van helderrood tot donkerrood, in één stuk, bevat zeer fijne spiervezels. De sappigheid en lekkere smaak is te danken aan de marmering van het vet in de spiermassa.

 

Belgische Witblauw :

Deze rustige dieren zijn bijzonder herkenbaar in onze streken. Herkenbaar aan hun witte bles op de kop met blauwschijnende vlekken of volledige blauwe vacht soms ook nagenoeg volledig wit, vallen ze op in een groene omgeving. De opvallend ontwikkelde spiermassa en de duidelijke kerkenbare billen bevatten heel wat vlees dat echter weinig vet bevat en daardoor een wat magerder indruk wekt. Dit vlees ligt wel goed in de markt, bij de aankoopdiensten van grootwarenhuizen. Wie de calorieën en het vet wat mijdt en toch van zijn typische smaak houdt, weet dit vlees te appreciëren.

Aubrac :

Het authentieke Franse rund uit het centraal massief wordt door kenners op handen gedragen en niet alleen omwille van zijn bevallige verschijning. Een tarwebonte kleurige vacht, liervormige hoorns en een bizarre maar lieftallige look door zijn donker-omrande ogen zijn van pure schoonheid. Zijn robuustheid in het gebergte, zijn uitstekende vruchtbaarheid en voortplanten, zogen van kalveren in soms moeilijke weersomstandigheden is een zegen voor de fokkers.

Ze stoppen bijgevolg relatief weinig tijd in hun dieren die goed gedijen op de flanken van het gebergte. Sommigen beweren dat dit rundvlees tot het beste behoort door zijn donkerrode malse en kruidig verfijnde vleessmaak. Dit soort romig aandoend vlees met zijn mooie marmering laat liefhebbers heerlijk smullen.

Schotse Hooglander:

De relatief kleinere dieren met een schofthoogte van respectievelijk voor stieren en koeien 125 en 115 cm met verward lang vachthaar is adembenemend. Schotse Hooglanders kunnen tot achttien jaar oud worden. In die tijd kan een koe ongeveer vijftien kalveren ter wereld brengen. Koeien hebben wijd uitstaande, naar boven gerichte horens, terwijl die van de stieren horizontaal naar voren staan.

Bij ons grazen deze dieren het ganse jaar door in het Duinennatuurgebied van De Panne. Dit zuiver gras gevoerde rund heeft een super intense smaak.

Salers :

Dit roodbont runderras afkomstig uit Frankrijk, is van origine een bergrund dat wordt ingezet als begrazer van allerlei natuurgebieden. De wilde planten die bij hun voedselpallet behoren, leveren smaakvol, eveneens gemarmerd vlees op dat resultaat zin van het overleven in bijzonder moeilijke omstandigheden. 
Hun goed ontwikkeld gespierde vleesmassa, door de vele beweging in het gebergte, maakt zijn entrecots tot de lekkerste in zijn soort.

Black Angus :

Eén van de meest verspreide runderrassen in de wereld én bijgevolg populair op heel wat menukaarten in tal van restaurants is de Black Angus. Zijn kenmerkende zwarte verschijning en zijn relatief korte poten bieden dit rund een opvallend uitzicht en getuigt van een groot verleden.

De authentieke smaak van zijn fijndradig mals vlees spreekt tot de verbeelding, het soort smaakvol stuk vlees waar je steeds opnieuw naar op zoek bent.